IntențiiAceastă comunitate s-a  nascut din dorința și cu aportul acelora care au o deschidere către un alt fel de mod de viață, către Noua Conștiință. Ideea de bază este ca fiecare familie să dețină propriul hectar de pământ pe care să-și întemeieze vatra familiei. Acest concept foarte bine documentat, de ieșire de sub dominația sistemului, a fost adus în fața conștiințelor noastre de Anastasia, figura centrală a seriei de cărți ”CedriiSunători ai Rusiei”, ale lui Vladimir Megre. Ideea este foarte bună și concret realizabilă, însă în practică nu toți oamenii - care țintesc către o viață în comunitate - au puterea să-și creeze efectiv un Spațiu de Iubire. De aceea ne-am gândit și la posibilitatea, pentru cei care nu văd necesitatea unui spațiu personal mare, să poată locui în sistem de ”cohousing” sau să-și întemeieze o mică gospodărie, contribuind totuși activ la viața și activitățile care unifică comunitatea vie.


Intențiile noastre...
Aici am început edificarea vetrelor noastre de familie. Acest proces poate fi foarte util și pentru cei care înca nu au început, dar visează la asta. De aceea dorim să creăm acest loc, ca un izvor de unde oamenii să se poată inspira, să prindă puteri pentru realizarea propriilor vise, să poată vedea că se poate trăi cu foarte puține dependențe față de oraș, față de sistem. Vrem să oferim exemple vii, soluții concrete la toate aspectele vieții și să facem schimb de experiență, să impărtășim din trăirile prin care trecem în acest drum ales conștient. Pentru aceasta vom crea posibilități de voluntariat, dar și de vizite ale celor doritori, pe perioade stabilite, sau chiar petrecerea unor scurte perioade de vacanță activă, pentru cei care vor să se și implice în viața comunității, în beneficiu reciproc.
Intenționăm să fie un loc unde se pot aplica tehnologiile care să asigure un trai sustenabil și cât mai independent, adică principiile permaculturii, ale captării energiei verzi, cele de construcții verzi și durabile, precum și o mulțime de îndeletniciri practice necesare în gospodărie – pregătirea de conserve, culesul și uscatul plantelor medicinale, cunoașterea și culesul ciupercilor sălbatice, meșteșugul pîinii cu maia de secară, moduri de organizare a gospodăriei pentru un consum cât mai mic de resurse, lucru manual. Dar nu în ultimul rând va fi un loc unde vom celebra! Și vom cânta, vom dansa, ne vom bucura!


Casa comunității...
Pentru ca toate cele de mai sus să fie posibile, avem nevoie de un loc central unde să ne putem aduna. Fie că ne strângem pentru o meditație, pentru organizarea treburilor, pentru  activități sociale, pentru a învăța, sau pentru a ne bucura, avem nevoie de un spațiu. Această clădire va fi cel mai probabil un dom geodezic ce va servi și ca spațiu fizic pentru viitoarea:


Școala...
Formarea unei şcoli pentru copiii noştri, dar și pentru alți copii din afara comunității este inspirată din exemplul şcolii înfiinţată de academicianul Mihail Shetinin și din cea a lui John Hardy. O vedem ca pe o școală „verde” ridicată cu părinți și copii pentru părinți și copii. Dorim ca acest proiect să fie realizat în colaborare cu toți acei oameni care își doresc un alt fel de viitor pentru copiii lor dar și pentru omenire.
„Orice educație este autoeducație, iar noi, ca dascăli și educatori, creăm doar contextul în care copilul se autoeducă. Trebuie să creăm cadrul optim pentru ca, prin noi, copilul să se educe singur, așa cum trebuie să se educe el” – Rudolf Steiner


Casa de oaspeți...
Mai vedem și necesitatea unei case de oaspeți, care să poată fi folosită și de voluntari, vizitatori sau chiar de cei care vor dori să se stabilească în comunitate dar fără a deține un spațiu mare propriu, care doresc să experimenteze a trăi impreună cu alții în aceeași casă. O vedem ca o casă mai mare, cu mai multe camere, bucătărie și spațiu comun de luat masa.

Acestea sunt intențiile noastre, iar proiectele descrise sumar sunt primele  din cele ce vor urma. În același timp sunt în desfășurare și proiectele personale ale familiilor, adică înființarea vetrelor de familie, a propriilor Spații de Iubire.  Îi invităm pe toți cei care simt că rezonează cu noi și intențiile noastre, să se implice sub orice formă alături de noi, pentru crearea unei lumi mai frumoase, pentru ca oamenii să poată zâmbi, să fie fericiți.

“Viaţa socială este cu adevarat sănătoasă,

doar atunci când în oglinda sufletului se reflectă întreaga comunitate,

iar în comunitate vieţuieşte virtutea sufletului individual” – Rudolf SteinerNiciun comentariu: